Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

Milyen rövidtávú memória a célravezetőbb?

2020. augusztus 26. 20:12 - Kerekréti Szabolcs

fiatalkori-rovid-tavu-memoria.jpgA minap hallottam egy hírt, miszerint egy legújabb kutatás szerint az idős korban nem romlik a rövidtávú memória, hanem csak átalakul. Amíg a fiatalok minden részletre aprólékosan emlékeznek, addig az idősek megpróbálják inkább valami átfogóbb előzetes élményhez kötni azt, és úgy emlékezni rá. Egy nagyobb képre fókuszálni közben.

Teljesen logikusnak tűnik. Sőt, továbbgondolva mindezt, meg is kapjuk a miértjét számos problémának a világban. Meg lehet érteni, miért nem képesek egyesek nagyobb távlatokban gondolkodni, hanem csak az eléjük dobott koncon marakodni, elveszni a részletekben. Az időseknek már van egy átfogó képük a világról, amitől nehezebben vonatkoztatnak el, ha akarnának is.

Gondoljunk csak bele: a fekete mágia nem eltűnt a középkor óta, csupán átalakult napjainkra: marketinggé, mainstream média jelszavakká, hovatovább politikai kapcsológombokká! Ezért gyerekjáték a kevésbé öreg lelkeket, a kevésbé letisztult lelkeket biorobotként megvezetni. Ráugranak minden gumicsontra. Míg az idős lelkek - hétköznapi, vagy spirituális értelemben - mindig igyekeznek a lényeget, a nagyobb összefüggést keresni a történésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr216178164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása