Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

12 növény, melyekkel a cherokee indiánok minden betegséget gyógyítottak

2016. szeptember 17. 11:03 - tevhitekhelyett.blog.hu

cherokee-indian-gyogyitok.jpgA cherokee indián törzs az Egyesült Államok dél-keleti részén őshonos. A törzs tagjai úgy tartották, a Teremtőtől kapták ajándékba a képességet, hogy ismerjék és használni tudják a gyógynövényeket. A természet patikájában hittek és azt használták fel betegségek ellen. Mivel azonban a növények hamar kipusztultak volna, bevezették azt a módszert, hogy csak minden harmadik növényt szedték le és gondoskodtak arról, hogy a gyógynövényeik újra tudjanak szaporodni.

Azonban mielőtt használni kezdenénk őket, fontos tudnunk, hogy erős hatású és nem megfelelő használat mellett veszélyes növényekről van szó. Tartsuk szem előtt, hogy a cherokee gyógyítók évszázados tapasztalatok birtokában kezelték a betegségeket!

A következő 12 gyógynövényt az indiánok szinte az összes betegség ellen alkalmazták:

 

vad-gyomber-kapotnyak-asarum-canadense_1.jpg

Kapotnyak / vad gyömbér (Asarum canadense)

Az indiánok szerint a vad gyömbér gyökeréből főzött enyhe tea javítja az emésztést, megnyugtatja a háborgó gyomrot, csökkenti a bélgáz képződést és kezeli a kólikát. A gyökér erős főzete megszünteti a tüdőben a váladék képződését. Egy másik indián törzs a fülfájást gyógyította a vad gyömbér zúzott szárával.

 

taskavirag-ceanothus-cuneatus.jpg

Táskavirág (Ceanothus cuneatus)

Száj- és torokbetegségek kezelésére használták, csökkentették vele a gyulladásokat, kezelték a cisztákat, tumorokat, hatékonyan alkalmazták magas vérnyomás és nyirok elzáródás ellen.
Az indiánok vízhajtóként is alkalmazták, hogy javítsák a vesék működését, de felhasználták megnagyobbodott lép, aranyér, mandulagyulladás, menstruációs vérzés, megnagyobbodott nyirokcsomók kezelésére is.
A növény leveleit és virágait 5 percre forró vízbe dobták, majd melegen elfogyasztották a legjobb eredmény érdekében.

 

szarcsagyoker-smilacaceae_1.jpg

Szárcsagyökér (Smilacaceae)

A növény gyökerei sok keményítőt tartalmaznak, ami bőséges kalóriaforrás. Szárai és levelei sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Gyökereit a burgonyához hasonlóan használhatjuk fel.
Húgyúti fertőzések esetén enyhe vizelethajtóként és vértisztítóként is használhatjuk. Kérgéből és leveleiből kenőcsöt készítettek sebek, sérülések gyógyításához. A leveleiből főzött tea jó ízületi gyulladásra, bogyóit nyersen vagy lekvárként elkészítve fogyasztják.

 

menta-mentheae.jpg

Menta (Mentheae)

A menta erős antioxidáns hatással bír, emellett magas az A- és C-vitamin, a rost-, magnézium, kálcium, kálium és foszfor tartalma. Az indiánok az emésztés javításához használták, leveleiből kenőcsöt készítettek, összezúzták és borogatásként vagy fürdővízhez adva alkalmazták bőrviszketés kezelésére. Leveleit és szárait felhasználták magas vérnyomás ellen. A mentás víz a szoptatástól berepedezett mellbimbó kezelésére is alkalmas.

 

fekete-szeder-rubus.jpg

Fekete szeder (Rubus)

Gyomorpanaszok ellen a legnépszerűbb orvosság, de ezenkívül számos más célra is felhasználták. Ha leveleit rágcsáljuk, csillapíthatjuk a fogínyvérzést. A gyökerek főzetét juharsziruppal vagy mézzel édesítve köhögés elleni szirupot készíthetünk. A gyökérből főzött erős tea csökkenti az ízületek duzzanatait. A finom bogyók bővelkednek tápanyagokban, mint az A-, B6-, C-, E- és K-vitamin, riboflavin, tiamin, folsav és a niacin, valamint a kálium, cink, kálcium, magnézium, vas és foszfor. Továbbá sok rost és esszenciális aminosav található bennük.

Ez a növény erősíti az immunrendszert, csökkenti az endothel diszfunkciót, alkalmas rákmegelőzésre, emésztés javítására, szívműködés támogatására.

 

gyekeny-buzoganysas-typha.jpg

Gyékény / buzogánysás (Typha)

Ez a növény hatásos betegségmegelőző, könnyen emészthető, segíti a regenerációt betegségek után. A csúcsától és az érett levelektől eltekintve valamennyi része felhasználható. Gyökere sok keményítőt tartalmaz, hasonló módon készíthetjük el, mint a burgonyát. Megfőzhetjük, áttörhetjük. A kapott pasztával kezelhetjük a sebeket, égési sérüléseket. Virágai hasmenés ellen segítenek. A virág bolyhait is felhasználhatjuk bőr irritáció megelőzésére csecsemőknél, pl. pelenkakiütés ellen.

 

ecetfa-szomorce-sumac-rhus-typhina.jpg

Szömörce / Ecetfa (Rhus Typhina)

Az egész növény értékes gyógyhatásokkal rendelkezik. A kérgéből készült enyhe főzet ideális hasmenés és torokfájás ellen, az érett gyümölcs sok C-vitamint tartalmaz, lé formájában fogyasztják, a növény leveleiből pedig lázcsillapító teát készítenek. Zúzott leveleiből kenőcsöt lehet készíteni, ami kiváló gyógyír kiütés ellen. A szömörce rendszeres fogyasztása pedig egy kutatás szerint alkalmas a koleszterinszint csökkentésére.

 

vadrozsa-csipkebogyo-rosa-canina.jpg

Vadrózsa / Csipkebogyó (Rosa canina)

Gyümölcs magas C-vitamin tartalmú, megfázás, nátha kezelésére használhatjuk. Az indiánok bogyójának enyhe főzetét a vese és a húgyhólyag működésének javításához használták fel. Szirmainak főzete enyhíti a torokfájást, gyökerének főzete jó hasmenés ellen. Szirmaiból finom lekvár is készíthető.

 

okorfarkkoro-verbascum.jpg

Ökörfarkkóró (Verbascum)

Ez a gyógynövény segítségünkre lehet asztma és mellkasi torlódás ellen. Az indiánok úgy hitték, a gyökerek és levelek égetéséből keletkező füstjének belégzése megnyugtatja a tüdőt és megnyitja a légutakat. Virágaiból enyhe nyugtató hatású teát készítettek. Csodálatosan képes megnyugtatni a nyálkahártyát is. Meleg főzetével csillapítható az ízületi gyulladás, a fájdalom és a duzzanat, ha lábvízként használjuk. Erős gyulladáscsökkentő hatásával enyhíti a szövetek irritációját és fájdalmát.

 

lososka-lorom-rumex-crispus.jpg

Fodros lórom / Lósóska (Rumex crispus)

Gyakran használják a konyhában, mivel hasonló a spenóthoz, de annál jóval több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Gyökerei mélyen a földből gyűjtik a tápanyagokat. Magas vastartalmú levelei nagyon jó hashajtók. A szárából készült főzet alkalmas viszketés, kisebb sebek, pelenka kiütés kezelésére. A zúzott gyökerek főzete gyulladáscsökkentő hatásával meleg lemosáshoz használható.

 
cickafarkfu-achillea-millefolium.jpg

Közönséges cickafark (Achillea millefolium)

Erőteljes vérzéscsillapító tulajdonságai miatt friss, zúzott levelei alkalmasak sebek kezelésére. Leve forrásvízzel keverve megállítja a gyomorból eredő belső vérzést és jót tesz bélrendszeri betegségek esetén. A leveleiből főzött tea javítja az emésztést, javítja a bélműködést és nagyon jó az akné kezelésére. Epehólyag és vese problémák ellen is felhasználhatjuk, akárcsak bőrirritáció kezelésére, repedezett bőr regenerálására.

Forrás: bidista.com / http://www.naturalhealthcareforyou.com/12-plants-native-americans-used-to-cure-everything-from-joint-pain-to-cancer/
Lásd még: mycherokeegarden.com


Ne tartsd meg magadnak a tudást: ha tetszett, vagy tanultál belőle, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr728907556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása