Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

Itt az ezotéria újhulláma! – Menő lett a spiritualitás

2016. május 22. 07:50 - tevhitekhelyett.blog.hu

Modern idők, modern kihívások, modern válaszok


famous-celebrity-yoga-sting-english-musician-popstar-actor-2.jpgSting

Hatalmas változáson megy jelenleg keresztül az emberiség – főleg a Föld úgynevezett nyugati felén. Régen leginkább csak pénzben, hatalomban és szépségben mérték a sikerességet, mára ez kiegészült még valamivel. Napjaink mérvadó személyiségei egyre élénkebben érdeklődnek a spirituális tanok iránt, ezáltal pedig az ezotéria „menő”, sőt a sikeresség egyik fokmérője lett.

Ma már nem elég Bora Borán nyaralni, a legutolsó divat szerint öltözködni, vagy luxus sportkocsiban száguldozni ahhoz, hogy valakit trendinek, irigylésre méltónak tartsanak. A „menőséghez” napjainkban hozzátartozik az is, hogy az illető jógázik, meditál, vegetáriánus, vagy vegán étrenden él, Tibetbe, Indiába jár szellemi feltöltődésre – azaz, törődik a testi-lelki harmóniájával.

Szinte már nem találunk a világsztárok közt olyat, aki ne hódolna az egészséges életmódnak, illetve akár az ezotéria valamelyik irányzatának. Ez persze nem új jelenség: a hippikorszak bálványai közül George Harrison India-rajongása közismert volt, de még maga az isteni Marilyn Monroe is jógázott, és a shiatsu-módszerrel kapcsolódott ki egy-egy fárasztóbb fellépés után.

Egész Hollywood jógázik

Az ok, hogy miért van annyi „ezoterikus világsztár” manapság, talán éppen ez. Az irigyelt, híres előadóművészekre akkora idegfeszültség nehezedik egy forgatás, egy koncert előtt, alatt és után, amekkorát mások el sem tudnak képzelni. Ez a ragyogás árnyoldala, és ha az illető nem akar beleroppanni, ép ésszel, tudatmódosítók használata nélkül bírni akarja a pörgést, muszáj elsajátítania a pihenés, lazulás technikáit. Erre pedig az ősi spirituális módszerek a legjobbak, így nem csoda, ha előbb-utóbb szinte mindegyikük ezekhez folyamodik.

A példák száma egyre nő, ráadásul ragadósak. Madonna az Astanga-jógára esküszik, ez biztosítja döbbenetes, fiatal pályatársakat megszégyenítő energikusságát. Robert Downey Jr. nyíltan bevallotta, hogy a jógának köszönheti a kokainfüggőségétől való megszabadulást, a topmodell Gisele Bündchen pedig azt, hogy két szülés után is a csúcson tudott maradni egy olyan szakmában, ahol egymás sarkát tapossák a szebbnél szebb, 15-16 éves üdvöskék, és a 20 éves már-már öregnek számít… A jóga a legnépszerűbb spirituális módszer Hollywoodban: Sting például egy-egy koncertje előtt megörvendezteti közönségét azzal, hogy zenekarával együtt a színpadon bemutat egy-egy bonyolultabb ászanát (jógamozdulatot).

famous-celebrity-yoga-robert-downey-jr-american-hollywood-actor-20.jpgRobert Downey Jr.

Atlantisz helyett párkapcsolat

A spiritualitás más területei is divatba jöttek a média legnépszerűbb alakjainál. Pamela Anderson elmondta, hogy félelmeit csakis azóta tudta elűzni, hogy naponta meditál. A Dallas Samanthája, Linda Grey a feng shui rajongója, Meg Ryan pedig évek óta programozással energetizált vizet iszik. És persze, mivel bálványokról, példaképekről van szó, emberek milliói követik a példájukat akár csak azért, mert kedvencükre szeretnének hasonlítani. Mindez pedig új kihívás elé állította magát az ezotériát is. Elvégre ma már nem, vagy nemcsak a világtól visszavonult, szegénységet fogadott remeték gyakorolják ezeket az irányzatokat – hanem államfők, uralkodók, szupermodellek, popsztárok. Gazdag, sikeres, szép és végtelenül befolyásos emberek, ráadásul nyíltan, sokszor az újságok címlapjain.

Az új helyzetnek megfelelően a tanítóknak, szellemi vezetőknek is új nemzedéke jelent meg az utóbbi években. A spirituális írók stílusa is megváltozott. Azelőtt kissé elitisztikusabban, elvontabban fogalmaztak, hisz csak a beavatottak, a műveltek szűk körének írtak. A mai sztárírók viszont egyszerűbb szavakkal szólítják meg a hétköznapi olvasót, a mindennapi életben használható módszereket ajánlva.

De maguk a problémák is mások ma már, amiért valaki az ezotériához fordul. Régebben az embereket főleg az univerzum érdekelte, vagy a letűnt korok titkai. Nem csoda, ha a legnépszerűbb mai előadók, írók párkapcsolati tréningeken, kommunikációt oktató könyvekben próbálják az elszigetelődő embereket visszavezetni a szeretetteljes kontaktusok világába.

madonna-yoga-pose.jpgMadonna

Spirituális „mentőangyalok”

Egy másik hatalmas kihívás manapság a nőiség megélése. Nők milliói próbálják kétségbeesetten összeegyeztetni az ezerféle szerepkört, amelyeket a társadalom elvár tőlük. A rájuk nehezedő teher óriási: kint, a „nagyvilágban” pénzt keresni, karriert építeni, otthon szuperanyának és mesterszakácsnőnek, párjuk mellett pedig szépségkirálynőnek és szexistennőnek lenni – a nap 24 órájában. Ez azért több mint nehéz…

Ám segítségükre siet az új ezoterikus írónemzedék egy-egy tagja. Marie Forleo például könyvében a hölgyolvasónak címzi a kérdést: „Mi lenne, ha azt mondanám neked, hogy úgy egy órán belül olyan információkat fogok megosztani veled, amelyekkel perceken belül boldogabb, egészségesebb és vonzóbb lehetsz?” Valljuk be, csábító lehetőség!

Ám említhető a nők egy másik spirituális „mentőangyala” is, akinek karizmatikus tanításait milliók hallgatják a legnagyobb videomegosztó portálon. Gabrielle Bernstein szellemi tanító, életvezetési tanácsadó, nem mellesleg boldog és sikeres nő. Ám ő is megjárta a maga poklait: 25 éves korára depresszióval küzdött, drog- és alkoholfüggő lett. A mélypontról a kundalini jóga segítette ki, és épp ez teszi őt végtelenül hitelessé: tudása nem könyvszagú, hiszen átélte, amiről beszél.

jennifer-aniston-bikram-yoga.jpgJennifer Aniston

Szuperételes szuperguru

Igazi ezoterikus guruként tartja számon az USA tévénéző közönsége Oprah Winfrey-t is. A legnépszerűbb amerikai talk-show házigazdája mindig is a pozitív gondolkodást hirdette. Műsorába rendszeresen hívja meg az Egyesült Államok mérvadó spirituális személyiségeit, akiket így az ő révén ismert meg a világ.

A mai ezoterikus tanítók az étkezés iránt se maradhatnak közömbösek. korunk nagy problémája Nyugaton a fogyasztói társadalom árubőségének bosszúja: elhízás, túltápláltság, élelmiszer-allergiák. Nem csoda, hogy David Wolfie például a legnépszerűbb előadók közé emelkedett: ő az úgynevezett szuperételek forgalmazója, és nemzetközi hírű „prófétája”. Szerinte azonban nemcsak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogyan élünk és gondolkodunk. Tanácsa korunk emberének az, hogy éljünk és becsüljünk meg minden pillanatot, úgy, mintha az lenne az utolsó: ahogy ő mondja, Have the best day ever… (Legyen a mai életed legjobb napja!) Változó világunkban tehát a problémák is mások, mint elődeink idejében. Az új problémákra pedig a tanítók új nemzedéke próbál megoldást ajánlani. Eközben persze a régi nagyok eredményeit is beépítik mondanivalójukba: az ő nyomdokain haladnak úgy, hogy a ma élők számára adhassanak vigaszt, reménységet. Így jön létre az ezotéria új arca, mely régi is, új is, jelenkori is: egy „újhullámos” ezotéria.

Szöveg: Erős Judit

A cikk megjelent a Nők Lapja Ezotéria 2015/5. lapszámában a 78-79. oldalon, illetve a Nők Lapja Cafe felületén:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr718734560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása