Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

Új karriert szeretnél? Szívesen dolgoznál 'psychedelic supervisor'-ként? 

2016. október 29. 06:18 - tevhitekhelyett.blog.hu

psychedelic-supervisor-trip-felugyelo-utazas-pszichedelikumok.jpgTetszene egy olyan munka, melynek során pszichedelikus utazáson résztvevőket kellene irányítanod? Mark Haden reméli, hogy a pszichedelikus drogok kanadai legalizációjával együtt egy ilyen munkakört is bevezetnek. 

Haden egy vancouveri függőségi tanácsadó és kutató, aki társaival együtt az MDMA (más néven extasy) poszttraumás stresszre való hatását tanulmányozza. Amennyiben Kanada jóváhagyja a kutatási eredményeiket, akkor a következő öt évben legalizálhatják a pszichedelikus drogokat. Nos, ekkor válik szükségessé a psychedelic supervisor munkája. 

A Journal of Psychoactive Drugs újságban közzétett cikkében Haden és társszerzői a legalizált pszichedelikumok szabályozása mellett állnak ki, beleértve egy olyan hivatalosan elismert foglalkozás létrehozását, mint a psychedelic supervisor.

Alább olvasható a rádiós interjú rövidített változata:

- Pontosan mit takar a psychedelic supervisor fogalma?

- A psychedelic supervisor egy olyan ember, aki egy pszichedelikus utazást felügyel és biztosítja az utazó számára  a megfelelő kontextust. Irányítja a set-et és a setting-et egyaránt, a set a trippel kapcsolatos elvárásokat, a setting pedig maga a környezetet jelenti. Maximalizálja a pszichedelikum pozitív hatásait és minimalizálja annak veszélyeit.

"A psychedelic supervisor egy olyan valaki, aki felügyel a pszichedelikus utazás során és gondoskodik a környezetről, mialatt valaki pszichedelikus élményt él át." - Mark Haden

- Azért szükséges mindez, mert a pszichedelikumok felügyelet nélküli fogyasztása veszélyeket rejt magában?

- Ha általánosságban beszélünk a pszichedelikumokról és ez valószínűleg minden drogra igaz, háromfajta kockázati tényezőt különíthetünk el: a túladagolás, függőség és magatartászavar veszélyét. Nagyon-nagyon kicsi annak az esélye, hogy bárki is függővé váljon pszichedelikumoktól. Közel 30 éve dolgozom függőségi tanácsadóként és soha senki nem sétált be az irodámba azzal, hogy „Nem tudom abbahagyni a bélyegezést!”  A túladagolás veszélye is igen alacsony- amennyiben tiszta, ellenőrzött koncentrátum formájában fogyasztják. Tehát igazából a felügyelet hiánya okozhat problémát. Azok az emberek akik egy trip során baromságokat csinálnak, problémát okozhatnak saját maguk és a körülöttük lévők számára. Tehát ha legális keretek között szabályozni szeretnénk  a pszichedelikumok használatát, akkor teljesen logikus, hogy szükség van psychedelic supervisor-okra.

mark-haden.jpgMark Haden a Brit Kolumbia Egyetem népegészségügyi szakán tanít
(UBC School of Population and Public Health),
valamint elnöke a MAPS Canada-nak
(Multidisciplinary Association of Psychedelic Studies
- "Több tudományágat átfogó Társaság a Pszichedelikus Tanulmányokért")

- Milyen képzést kapna egy psychedelic supervisor?

- Nos, egy foglalkozás létrehozását javasoljuk. Tehát hasonló színvonalú lenne a képzésük, mint az orvosok, ügyvédek, könyvelők és állatorvosok tanulmányai. A psychedelic supervisor esetében különböző irányvonalakat ajánlunk. A pszichedelikus pszichoterápiának (ez az a módszer amivel foglalkozom) középpontjában az a kérdés áll, hogyan gyógyítsuk meg a poszttraumás stresszben szenvedő embereket – de lehetséges másfajta képzés is. Az ayahuasca szertartások is egy teljesen más képzést igényelnek, szóval a pszichedelikus pszichoterápia vagy a trip felügyelet területén belül különböző specializációkat ajánlunk.

- Most a pszichedelikus drogok klinikai felhasználásáról beszélünk, de jól értettem, hogy Ön szerint rekreációs célú felhasználásuk is hamarosan legális lesz?

- Igen, úgy értem, én spirituális és terápiás célra használnám őket, de ezt nem muszáj így meghatározni. Nem feltétlen kell valamilyen betegségben szenvedned, hogy részt vehess ebben a folyamatban. 

Fordította: Fehér Fatima 

Forrás: CBC Radio


Ne tartsd meg magadnak a tudást: ha tetszett, vagy tanultál belőle, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr6911828477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása