Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

Ne irigy légy, hanem hálás!

2016. augusztus 14. 17:08 - Kerekréti Szabolcs

Az irigység és kezelési módjai

green_with_envy_0.jpg(Amikor irigykedsz valakire, meg szoktad vizsgálni az okát és szoktál megoldások után kutatni, vagy csak úgyhagyod? Irigy vagy rá, mert ő olyan helyzetben van az életében, amilyenben te is szeretnél lenni. De biztos vagy benne, hogy te is megérdemelnéd? Felvállaltad, felvállalod jelen pillanatban is azokat a tevékenységeket, amik ahhoz kellenének, amik majd oda vezetnének téged is azon a területen? Biztos, hogy bevállalnád az ő sorsát, mindennapjait, mindent, ami őt oda juttatta, ahova? Nemigen. Különben már te is ott tartanál. Valami viszont még gátol téged benne, hogy elérd azt a szintet atéren.

Lehet hivatkozni ellenpéldára, mikor nők féltékenykednek a másik szépségére, hogy az veleszületett, a véletlen műve. Én ezt sem hiszem. A valódi szépség lélekből fakad, az "alapjáraton" szép test pedig előző életekbeli lelki tisztaságból. "Mivel jó voltam, jutottam tiszta testhez" (Bölcsesség könyve 8,20).

Soha ne irigy légy, hanem hálás azért, amid épp van, mert biztos, hogy van miért hálásnak lenned, csak épp nem veszed észre! Ennél jobb irigységcsillapítót pedig még nem találtam. Valahogy összefügg az irigység és a hála érzésének a hiánya, csökkenthető az egyik által a másik ereje.

Végső soron: mit mutat a helyzet, mit nem teszel meg, mit nem vállalsz fel az életedben, amit pedig kellene? Vagy pedig, hol gondolkozol rosszul? - K.Sz.)


envy.jpg 

Hogyan kezeld az irigységet?

Az irigység egy vágy olyan valamire, ami nekünk nincs, de másnak megvan. Legyen az egy állapot, életstílus, valaminek a birtoklása, egy jellemvonás, vagy bizonyos emberi kapcsolatok.

Fontos, hogy kontrollálatlanul, figyelmen kívül hagyva megvetéssé, rosszindulattá, rosszhiszeműséggé, akár mások megsemmisítése iránti vággyá nőheti ki magát. Annak téves elvárása fűti, miszerint egy illető másokkal ellentétben jobban megérdemli az elismerést és a sikert.

Meghatározása

Az irigység egyfajta kétségbeesés, melyet akkor éreznek emberek, ha mások birtokolnak valami olyat, amit ők is szeretnének. Fellépő elégedetlenség és neheztelés, mások tulajdonai, vagy tulajdonságai iránti vággyal párosulva.


Fő okai

  1. Elégedetlenkedés. A figyelem középpontjában nem az áll, hogy mije van, hanem hogy mije nincs az illetőnek.

  2. Önmagunk hasonlítgatása másokhoz.

  3. Kevélység, büszkeség. Annak a hamis elképzelésnek a kergetése, miszerint az illető megérdemel egy személyes előjogokkal és kielégültségekkel teli, könnyű életet.

  4. Tekintély hajhászás, vagy alacsony önértékelés.

  5. Vágy világi javakra. Pénz, külsőségek, státusz, eredmények, vagy múló képességek űzése.


Kezelési módok

  1. Légy őszinte! Ne csapd be magad, tárd fel a valódi érzéseidet és ösztönző erőidet!

  2. Építsd be a hála érzését a mindennapjaidba! Azzal foglalkozz, amid van és légy érte hálás!

  3. Kerüld az olyan tevékenységeket, melyek összehasonlításra adnak okot!

  4. Keresd az érzésed okát! Irigykedés közepette kérdezd meg magadtól, mit üzen ez neked a másikról, akire irigy vagy? Állj meg és lépj egy lépést hátra, elemezd ki az érzésed!

  5. Fejlődj! Készíts tervet, hogy kiaknázd a saját képességeidet és egyéni adottságaidat!

  6. Ne add fel! Az irigység és féltékenység folyamatos gyötrődés tud lenni egyesekben, ami utalhat megoldatlan múltbéli fájdalomra.


Végkövetkeztetés

Az irigység a szeretet ellentettje, mivel a szeretet ünnepli a jót a másikban, az irigység inkább megsemmisíteni igyekezne a másikat annak érdekében, hogy önmaga előnyhöz jusson.

 

Forrás: www.licoreis.com
Szabad fordítás: Kerekréti Szabolcs - tevhitekhelyett.blog.hu

 

Ne tartsd meg magadnak a tudást: ha tetszett, vagy tanultál belőle, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr1410408724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása