Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

A Téli napforduló és a Karácsony eredeteiről

2016. december 20. 21:58 - tevhitekhelyett.blog.hu

napszimbolum-ausztralia-aboriginal.jpgA napfordulók azoknál a népeknél lettek ünnepnapokká, amelyek először tértek rá a szoláris, azaz napév szerinti időszámításra, és ahol jelentős napkultusz alakult ki.

A kereszténység kialakulása idején  a Római Birodalomban  már a Julius Caesar-féle szoláris naptárat használták, és a Napot megszemélyesítve, különféle istenek alakjában tisztelték.

A nappaloknak a téli napfordulótól kezdődő hosszabbodását a napisten újjászületéseként ünnepelték.

A keresztény egyház a 4. századtól kezdve ekkorra  tette Krisztus születésnapját, azaz karácsony ünnepét .Krisztust (jelképesen) a " legyőzhetetlen nappal" azonosították.  Ugyan Jézus születésének ünnepe csak a 4. században került december végére, az ókori népek  ember emlékezet óta l ekkor ünnepelték azt, hogy a leghosszabb éjszaka véget ér, s újra hosszabbodni kezdtek a nappalok.  Még a karácsony szó is a téli napfordulót őrzi, de néhány magyar népszokás is ebben a csillagászati jelenségben gyökerezik.

Az európai népeknek  már az ősidőkben is voltak ünnepi rítusai, amelyekkel az év leghosszabb nappalait meg  éjszakáit ünnepelték.

A téli napfordulat ünnepköre, mely András napjától farsang farkáig tart, jóval hosszabbra nyúlik, mint a nyári napforduló ünnepi időszaka. Azért, mert a természet télen pihen, s nyugalomban van az is, akit munkája a természethez köt. Ráérősen ünnepel, de figyelme már a következő évi termés és az állatszaporodás körül jár.  Ennek érdekében próbálja megtenni ami hatalmában áll, s megnyerni  a természet erőit. Csoda-e tehát, ha az egyház elfogadta a napfordulók pogány külsőségekkel való ünneplését, de azokat saját tartalommal és jelentéssel töltötte meg?

Fényünnepből Jézus születésnapja?

A történelem során szinte minden nép és minden vallás ünnepelte a fény diadalát a sötétség felett, illetve az új év kezdetét több kultúrában ezektől az ünnepektől számolták. Első erre vonatkozó emlékeink nagyjából ötezer évesek. Jó példa erre a fent említett newgrange-i sír ,  de  talán a Stonehenge-et is használták téli napfordulók idején rituális célokra.

Más ókori népek is ünnepeltek a téli napfordulón. A görögök Dionüszosz isten újjászületéséről emlékeztek meg , a perzsák azzal adtak hálát az ismét rövidülő éjszakákért, hogy a rabszolgák és az urak egy napra szerepet cseréltek. A rómaiak a Saturnalia nevű egyhetes mulatsággal adóztak a téli napfordulónak, és a szolgák rövid időre itt is az urak székébe ülhettek. A korai európai és ázsiai népek hasonló ünnepeiben jellemző a sötétség gonosz szellemeinek elűzése és legyőzése.

Jellemző a téli napforduló idején a fény ünneplése fénnyel, a skandináv és germán népek tűzzel köszöntötték a rövidülő éjszakákat.

Jézus és a napforduló

Jézus születésének napja úgy időszámításunk szerint 137 körül  került a napfordulóünnepek közelébe,  ekkor rendelték  el fényünnepként. A fény megújulásáról,  a legyőzhetetlen nap ünnepén december 25-én emlékeztek meg,  merthogy ekkor született újjá Mithrász napisten.  Talán éppen Mithrász miatt került Jézus születésnapja is december 25-re. Hogy ez a kultúrák egymásra hatása miatt, vagy a keresztények tudatos akciója volt-e azt  nem tudni, de a IV. században  már téma volt, hogy Jézus  születésének ünnepe  külön váljon, s december 25 -e a téli napforduló napján legyen -mikor győzedelmeskedik a fény.

Amikor Európa  a Gergely-naptárra tért, a karácsony dátuma továbbra is december 25. maradt,  bár a téli napforduló nem erre a napra esik.

teli-napfordulo-pilisszanto-2011.jpg

Népszokásaink és a napforduló

 
Hazánkban a  nyugat-magyarországi mondakör  szól a  megszökött Napot a tengerből újra az égre emelő kormoránról, ami a téli napforduló szép szimbóluma.

Népszokásainkban is tetten érhető a napforduló,az egyik legismertebb a karácsony másnapján tartott regölés, amivel az újévet köszöntik, s termékenységet és bőséget kívánnak a háziaknak. 

Szokásban volt a kolompolás s mindenféle zajkeltés meg az alakoskodás, azaz állatbőrök viselése is,. Ezekkel az eszközökkel  az ártó szellemeket  lehet elűzni.

A betlehemezés is karácsonyi népszokás, amivel Jézus születését mesélik el, de néhány régi napfordulós ünnepben is találunk hasonló motívumokat.

Az egyik legfontosabb keresztény ünnep és a pogány szertartások  alaposan összemosódnak a karácsonyban, belevegyül  az év végi ájtatosságba.

Tánczos Erzsébet írása

Forrás: netfolk.blog.hu

Továbbá:

Máté Imre a Téli napfordulóról

Karacsun a téli napforduló ünnepe

Napszimbólumok a világ tájairól


Oszd meg másokkal is, ha hasznos volt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr2712064267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása