Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

A Káini modell

2017. október 12. 18:58 - tevhitekhelyett.blog.hu

kain-abel-louvre.jpg

A Káini modell az a magatartásforma, amikor két fél (pl. két hadsereg, két párt, két cég, stb.) egymás ellen, egymás kárára küzd, a küzdelemből pedig a gyengébb erkölcsű kerül ki győztesen. (Lásd: Gresham-törvény

A jelenség a bibliai Káinról kapta nevét. Jelenleg a globális társadalomban ez az uralkodó magatartásforma az élet minden területén: a gazdaságban, a politikában, a sportban, stb.

Jellemzői:

Ezzel a viselkedési mintával az emberiség hosszabb távon leépül, lealacsonyodik állati szintre. A mások rovására történő érdek-érvényesítés ugyanis az állatvilág jellemző viselkedés-modellje, nem az emberé. (Vesd össze: Darwinizmus)

szkita-hun-magyar-ijaszok.JPGA Káini modell erkölcsi ellentéte a Hunor-Magyar modell, ami az ún. háttárs-szellemiséget tükrözi. Ebben a modellben a harc egymásért folyik. Nem közvetlen érdekérvényesítésről szól, hanem arról, hogy a másik fél belül szunnyadó értékeit előhozza, és hogy az ellenfelet maga fölé emelje képességeiben és erkölcsiségében. Az ilyen küzdelemnek nincs vesztese.

A modell társadalomban kimutatható következménye, hogy aki ezt a mintát követi, teremtő jellegű, fölfelé emelő munkát végez, ezzel is gazdagítva környezetét és közvetve önmagát.

Az egymásért vállalt küzdelem jegyében működő társadalomban nem a tömeguralom, hanem a magasabb elvek által irányított rend (idegen szóval „hierarchia", vagyis „szent uralom") határozza meg az egyének, illetve a kisebb-nagyobb közösségek egymáshoz való viszonyát. Az ilyen működésrendű társadalomban minden és mindenki ott és addig jut szerephez, ahol és ameddig a képességeit a legszerencsésebben, illetve legeredményesebben tudja kamatoztatni a köz javára. (Vesd össze: kommunizmus, mint a Hunor-Magyar modell paródiája)

 

Forrás: iranyitok.wikia.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr2512957705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása