Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

Tükröződéseink a világban

2017. február 14. 19:27 - Kerekréti Szabolcs

"A szem csak azt láthatja, amit a tudat felfogni is képes."
(Robertson Davies)

tukrozodeseink-a-vilagban-tevhitek-helyett.jpeg

A mai napig meglepődök civakodó emberek elvakultságán, mennyire nem képesek a "gerendát" észrevenni saját szemükben. És minél indulatosabbak, annál inkább nem. De rájöttem miért van ez pontosan így megalkotva és arra is, hogyan szolgálja az önismereti útra lépést a mások szemében lévő "szálkák" vizslatása és becsmérlése.

Nem azt mondom, hogy mindenkinek érteni és alkalmazni kellene tudni a "tükör törvényét" alapból, de meglepő, milyen sokan nem hallottak felőle, és még ha elolvasnák is, nem értik, és meg sem próbálnák alkalmazni, leellenőrizni. Ennek nem lehet más oka, mint a fenti idézet, vagy egy más szemszögből egy másik, miszerint:

"Csak annak megértésére vagy elég érett, ami már kérdésként felmerült benned."  

Miért is van ez így? Mert folyamatosan felborulna a világképünk. Ehelyett az elme ha csak teheti elutasít és csak biztonságos, apró léptekkel lehet haladni, amely védelmet nyújt, gyakorlatilag az elme szerkezetének megbomlása ellen.

A harag a jel. Vagyis, ha valami felbosszant valamilyen szinten, elérkezhetett az idő, hogy megtanuljuk az általa hozott leckét. És mi más bosszantana fel, mint amit nem értesz? Nem érted, nem illeszkedik a világképedbe, mert önmagadban még nincs helyén, és mivel nincs neki helye benned, nincs rálátásod sem.

És akkor viszont irányításod sem. Ezért jelentkezik - sokak szerint inkább támad - kívülről az a jelenség. Hogy magadba szállj, hogy tudatosítsd magadban, hogy benned is megtalálható annak a bosszantó dolognak a megfelelője, sőt akár mondhatjuk úgy: kiváltó oka. És onnan meg tudod tanulni irányítani is a külvilágban zajló eseményeket.

robertson-davies-szem-tudat-tukor.jpg

Mert okkal történik minden. És a még jobb hír, hogy bármi, ami kizökkentő, ha szembejön, az már annak a jele, hogy felfogható, megérthető, teljesíthető a feladat számodra. Készen állsz a megoldására, rendelkezel a szükséges eszközökkel. Csak rajtad áll észreveszed-e az érzelmeket kiváltó jeleket, magadra vonatkoztatva átvilágítod magad, megkeresed a megfelelőjét benned, vagy pedig elhessegeted az üzenetet, elmenekülsz. Közben esetleg kígyót-békát kiabálsz a "szálkákat", üzeneteket hozókra. Még talán szálka sincs a szemükben, csak valami miatt beleképzeled.

Az élet mindig csak olyan leckét ad, ami teljesíthető, amit képesek vagyunk akkor és ott megoldani, és mindez a fejlődésünket, végső soron ön-ismeretünket fogja szolgálni. A lényeg: jól kell tudni kérdezni, elsősorban Önmagunktól. Sőt, megkérdőjelezni amit csak lehet.

Kerekréti Szabolcs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr10012258684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása