Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

A spiráldinamika

2017. április 12. 06:31 - tevhitekhelyett.blog.hu

spiral-dinamika.jpg

A spiráldinamika az emberi értékrendek és világnézetek nyolcszintű fejlődéselméleti modellje. Leírja, hogy a fejlődés miként nyilvánul meg az egyén személyes életében és a társadalomban. Azt is megtudhatjuk az elmélet alapján, hogy mi motiválja az emberi viselkedést az egyes szinteken. Alapfeltevése, hogy a személyes emberi fejlődés és a közös, kulturális értékeink fejlődése között szoros kapcsolat áll fenn. Don Beck és Christopher Cowan fejlesztették tovább Richard Dawkins és Dr. Clare Graves elméletét és nevezték el spiráldinamikának.

A spiráldinamika egy dinamikus modell, nem csupán a múltnak egy értelmezése, hanem általa a jövő kiszámíthatóvá, megjósolhatóvá válik. A rendszerében a változás ciklusokban, körkörösen történik. Úgy képzeld el, mint egy csigalépcsőt, amelyen haladunk felfelé, és mikor megteszünk egy teljes kört, egy új szinten találjuk magunkat. Ez olyan lépcső, amelynek soha nincs vége, ez maga az egész életen át tartó fejlődés spirálja.

Életünk és munkánk különböző területein eltérő szinteken állunk, színkavalkád vagyunk a spirálon, miközben jellemzően egy szinten helyezkedik el a súlypontunk. Előfordul, hogy a párommal zöld kapcsolatban élek, miközben a pénzemet narancs módon keresem és apám a piros üzemmódot hívja meg belőlem. Bárhol helyezkedem el a spirálon, személyiségem magába foglalja az összes alatta lévő szint minőségeit, ez a meghaladva megőrzés törvénye. Az egészséges fejlődés fontos jellemzője, hogy egyetlen szintet sem ugorhatunk át, valamely szint kihagyása, hárítása patológiát, zavart okoz.

  

A Spirál Dinamika szintjei:

1. Bézs - Túlélési szint – ösztönösség

Az egyén a fizikai túlélésért küzd napról napra. Az alapvető szükségleteit elégíti ki (eszik, iszik stb.).
Kulturális vonatkozás: ősember a barlangban, hordákba való összeverődés.
Fejlődéslélektani szint: a csecsemő 0-8 hónapos kora.
Példák a mai életből: hajléktalanság, betegség, kórházban lét, háború.


2. Bíbor: Törzsi és rokonsági szellem

Törzsi létforma, klán, családi csoportosulás, rituálék. Ezen a szinten a világ tele van misztikus, veszélyes erőkkel, szellemekkel, amiknek a kedvében kell járni, az egyetlen biztonság a rokoni összetartozás.
Kulturális vonatkozás: a törzsi népek világa, ahol az egyén beleolvad a közösségbe, nincs markáns, különálló személyiség, "én a törzs vagyok".
Fejlődéslélektani szint: az anya-gyermek fúzió állapota.
Példák a mai életből: a családi kötelékek elsődlegessége, egy szervezettel való totális azonosulás, vallási csoportokhoz tartozás.

3. Piros: Erő, hatalom, dominancia

Ezen a szinten az élet egy dzsungel, ahol az erős és kemény túléli, a gyenge pedig szolgálja őt. Az emberek uralják, kontrollálják és kizsákmányolják egymást erővel, gyakran erőszakkal.
Kulturális vonatkozás: istenkirályok, rabszolga társadalmak, császárságok.
Fejlődéslélektani szint: az óvodáskor időszaka, 3-7 év.
Példák a mai életből: önérvényesítés, erős vezetők a munkában, családban dominancia harcok, fizikai erőfitogtatás stb.sikerspiral.jpg

4. Kék: Az igazság ereje

Egy felső hatalom uralja és irányítja a létet (Isten, a vezetőség, a kormány stb.) és kijelöli a helyes utat. Megbünteti a rosszat és megjutalmazza a jót. Stabilitás, rend, engedelmesség, alá-fölérendeltség, szabályok.
Kulturális vonatkozás: az egyház által uralt középkori feudalizmus világa.
Fejlődéslélektani szint: a kisiskoláskor korszaka, 7-12 év.
Példák a mai életből: az élet értelmét az adja meg, hogy teljesítjük a kötelességeinket, ha ezt elmulasztjuk, büntetést kapunk. Szabálykövetés, elvek, tekintélyszemélyek követése.


5. Narancs: Versenyszellem, törekvés

Önérvényesítés, versenyzés, küzdés egy célért, stratégiázás. Célok: eredmény, produktivitás, anyagi jólét.
Kulturális vonatkozás: a modern nemzetállamok, a kapitalista gazdaság, a nyugati társadalmak.
Fejlődéslélektani szint: a formális műveletek korszaka, 12-élet végéig.
Példák a mai életből: az embereket az anyagi jólét megteremtése és a teljesítmény érdekli, rivalizálás, gazdasági verseny.


6. Zöld: Emberi kapcsolatok fontossága - megosztás, szeretet

Emberi kapcsolatok fontossága, humanizmus. Személyes növekedés, lelki egészség, önmegvalósítás. Relativizmus, egyenlőség, ökológiai érzékenység.
Az egymás iránti együttérzés, a kapcsolódás fontosabbá válik, mint a versengés, az individuális boldogulás, a teljesítmények, és az anyagi jólét megteremtése, fokozása. A zöldnél fontos az ökológia, tesz a fenntartható fejlődésért.
Kulturális vonatkozás: a hatvanas éves hippi mozgalma óta lézetik ez a tendencia.
Fejlődéslélektani szint: a klasszikus fejlődéslélektan megáll a narancsnál. Újabb fejlődés-lélektani modellek viszont már vizsgálják a zöldet (pl. Ken Wilber fejlődéslélektani modelljében a 6. szinttel azonosíthatjuk, ami az emberek 20-as éveiben jelenhet meg először).
Példák a mai életből: ha egy munkahelyen fontos a munkatársak hogyléte, érzelmi reakciója, és az, hogy erről beszéljenek, megosszák, közösen gondolkozzanak. Önismereti, önfejlesztési tevékenységek, érzelmeink tudatosítása, tudatos életmód és kapcsolatok tudatos ápolása, hitelesség stb.

7. Sárga: Áramlás, flow

Áramlás, függetlenség, magas önértékelés, rugalmasság, rendszerközti gondolkodás. A folyamatos változás a norma, holisztikus gondolkodás. Önmeghatározó élet. Saját küldetés-meghatározás. Az egyén önállóan tájékozódik a világban a saját mércéje és tudása alapján.
Kulturális vonatkozás: ez most zajlik, a nyugati társadalom kisszámú, általában spirituálisan, lélektanilag felelős, vezető egyéne tartozik ide.
Fejlődéslélektani szint: a zöldnél leírt mai, újabb modellek írnak róla. (pl. a wilberi 6-os szint középső régiója).
Példák a mai életből: egyéni életút megvalósítása, önkifejezés, rugalmas alkalmazkodóképesség. A sárga szinten élő egyén az univerzális emberi értékeket képviseli: nem-ártás, együttműködés, együttérzés stb.

8.Türkiz: Globális gondolkodás

Globális rendszerben gondolkodik az egyén ezen a szinten, erős küldetéstudattal rendelkezik, a cél a világ jólétének megvalósítása. A céljai az egyéni célokon teljességgel túlmutatnak.
Kulturális vonatkozás: a zöldnél leírtak vonatkoznak ide. A nyugati társadalomban kisszámú, általában spirituálisan, lélektanilag felelős, vezető egyén tartozik ide, akik gyakran helyi vonatkozású globális nemzetközi projektekben vesznek részt.
Fejlődéslélektani szint: a zöldnél leírt mai, újabb modellek írnak róla. A wilberi 6-os szint felső és korai 7-es régiója.
Példák a mai életből: a spirituális kötelék hívja és tartja össze az embereket egy szervezetbe. Olyan munkát hajlandó végezni a dolgozó, ami spirituális alapokra épül, az emberek, és az élet globális jólétére irányul. Globális küldetésmegvalósításon dolgoznak.

Források:
http://lmv.hu/node/5131 és
http://www.integralintezet.hu/olvasoszoba/spiraldinamika/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr4012151291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása