Tévhitek Helyett

önismeret, spiritualitás, coaching - magyarán

Miért és hogyan keresünk? - Az ember mágneses központjáról

2016. július 17. 10:28 - tevhitekhelyett.blog.hu

A "Negyedik Út" mesterei, Gurdjieff és Ouspensky, de főként az előbbi, tucatnyi titkos és nyilvános szellemi iskolát tanulmányozott Közép-Ázsiában és Egyiptomban, az 1910-es években.

Konkrét, idézhető források, követhető tanítók nélkül szinte mindenütt teljesen hasonló szellemi hagyományokra bukkant. Hát van ennél csodálatosabb?

gurdjieff1.jpg

Különleges Gurdjieff felfedezése, mert ez a tanítás nem hivatkozásokból, kommentárokból áll, vagy szellemi párhuzamok kereséséből, analógiák felállításából, hanem a belső munka eredményeiből;

Az alvó ember vagy dolgozik létezésén és felébred(het), vagy nem, és akkor megmarad csodálkozónak, reménykedőnek, - Messiás-várónak, - valami, vagy valaki követőjének.

Hogy mi alapján indulunk el keresni a világban, és hogy miket találunk, azt az ún. mágneses központunk állapota határozza meg, melyről Gurdjieff így ír:

"Ha a mágneses központ helyesen működik, és ha az ember igazán kutat, vagy ha csak helyesen érez, találkozhat valakivel, aki ismeri az utat, vagy aki közvetlenül, vagy másokon keresztül kapcsolatban van egy központtal, amely a véletlen törvényein kívül áll, és ahonnan azok az ideák erednek, melyek a mágneses központot megteremtik.

Ez az ember a mágneses központján keresztül tud rá hatni. És aztán, ezen a ponton, az ember szabaddá teszi magát a véletlen törvénye alól."

test-lelek-szellem.png

A mágneses központunkat három alapvető hatás érheti, melyeket ő A, B, és C-befolyásoknak nevez.

Az első, a materiális, ösztönös élet hatásait jelenti, a második az érzelmesebb, misztikus - művészi, vallási, filozofikus - életre ösztönöz, míg a C-befolyás az, amely hatására igazán megfordulhat egy lény sorsa és kikerülhet a véletlen kormányzó hatása alól.

Minél több - művészi, vallási-filozófiai - B-befolyás ér bennünket, annál kevésbé tud többé eltéríteni minket az A, anyagi befolyás.

"Ha a mágneses központja növekszik, akkor bizonyos idő elteltével találkozik egy másik emberrel, vagy emberek egy csoportjával, akiktől tanulhat valami mást, amit a B-befolyások nem tartalmaznak.

Ezt nevezzük C-befolyásnak" - írja Ouspensky, majd így folytatja:

"Ez a befolyás eredetében és működésében is tudatos, és csak közvetlen tanítással adható át. Az, akiben megnőtt a mágneses központ, és találkozik egy emberrel vagy csoporttal, akiken keresztül kapcsolatba kerül a C-befolyással, megtette az első lépést. Ekkor lehetősége nyílik a fejlődésre."

(Létezik másik út is: ha megvárja az A-befolyású, vagyis az Anyagba temetkezett ember, míg egy életbevágó megrázkódtatás nem éri - halálközeli élmény, halálos betegség, - melynek hatására közvetlenül tapasztalja meg a C-t. - K.Sz.)

Forrás: Győri Péter - Apokrif evangéliumok, Misztériumok

 

Ne tartsd meg magadnak a tudást: ha tetszett, vagy tanultál belőle oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitekhelyett.blog.hu/api/trackback/id/tr268895758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása